WEGAŃSKA


Weganizm to sposób odżywiania wykluczający mięso oraz wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego jak jaja, mleko i jego przetwory oraz owoce morza. W porównaniu do diety konwencjonalnej weganie spożywają mnie tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz większym spożyciem owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych, orzechów i błonnika. Głównym źródłem białka są rośliny strączkowe.
Dieta wegańska ma działanie przeciwzapalne, dostarcza wielu witamin i przeciwutleniaczy, pozwala także zachować smukłą sylwetkę – ponieważ składa się z potraw o wysokiej zawartości błonnika, który jest niezwykle sycący, ponadto warzywa i owoce zawarte w tej diecie są produktami o niskiej gęstości odżywczej, co oznacza, że w dużej porcji znajduje się znacznie mniej kalorii niż w tradycyjnej potrawie.
W przeciwieństwie do diety laktoowowegetariańskiej (która nie wyklucza jaj i produktów mlecznych) i pescowegetariańskiej (dopuszczającej spożycie ryb o owoców morza) dieta wegańska jest deficytowa w niektóre kluczowe składniki, których źródłem są wyłącznie produkty odzwierzęce np. witamina B12, kwasy omega-3, ewentualnie B2). Zaleca się ich suplementację.
Dobrze zbilansowana dieta wegańska wymaga pewnego wysiłku i wiedzy na temat składników pokarmowych aby ograniczyć niedobory. Dużo trudniej zaspokoić zapotrzebowanie na białko o pełnej wartości biologicznej ze względu na istnienie aminokwasów ograniczających, dlatego ważna jest komplementarność produktów. Obecność substancji antyodżywczych jak nadmiar błonnika, kwas szczawiowy czy fitynowy utrudnia wchłanianie takich substancji jak żelazo czy wapń.
Ponadto rośliny są źródłem żelaza niehemowego, dużo trudniej przyswajalnego przez organizm ludzki. Dlatego weganie maja zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników, aby zapewnić sobie ich optymalny poziom w organizmie.
W warunkach domowych zbilansowanie diety wegańskiej bywa trudne i uciążliwe, zatem w trosce o zdrowie i czas naszych klientów oferujemy w pełni zbilansowane diety wegańskiej skomponowane przez dyplomowanego dietetyka.

Przykładowe potrawy:

Śniadanie:

Owsianka na mleku sojowym z malinami, migdałami i nasionami chia
Bananowa komosianka z dodatkiem maku i orzechów włoskich
Bakłażanowe rulony z kaszą jaglaną i pesto z pietruszki

II Śniadanie:

Kanapki z chleba żytnie na zakwasie z domowym hummusem z dodatkiem czarnuszki
Sałatka grecka z tofu
Zupa krem z brokuła z pestkami dyni i żytnia grzanką

Obiad:

Makaron pełnoziarnisty z sosem pomidorowym i ciecierzycą
Curry z soczewicy na mleku kokosowym z dodatkiem alg morskich
Wegańskie gołąbki w liściach winogron z pieczonymi batatami i surówką z kiszonej kapusty

Podwieczorek:

Koktajl z banana, pomarańczy, kiwi i imbiru + miks orzechów

Kolacja:

Wegański szaszłyki z tempehu z sosem BBQ i z kaszą bulgur
Cukinie faszerowane kaszą gryczana z wegańskim parmezanem i sałatka z pomidorów malinowych
Makaron z zielonego groszku ze szparagami i kolendrą