Witamina c
Antyoksydanty
Omega 3
Witamina D
Świeże owoce, warzywa
Czosnek
Kurkuma
Świeży i mielony imbir
Czarnuszka
Świeże soki owocowe i warzywne
Dieta wspomagająca odporność.
To przede wszystkich dobrze zbilansowana i zróżnicowana dieta, bogata witaminy, antyoksydanty, substancje o właściwościach przeciwzapalnych oraz immunostymulujących,
wykluczająca produkty wysoko przetworzone i o działaniu prozapalnym.
Zwiększaniu odporności sprzyjają składniki pochodzenia roślinnego, takie jak falowonoidy, polisacharydy, polifenole, garbniki i wiele innych.
Jadłospis obfituje w produkty zawierające witaminę C i E, cynk selen, witaminy z grupy B, dostarcza optymalnej ilości żelaza, którego niedobór w
diecie zwiększa podatność na infekcje. Źródło białka stanowią produkty pochodzenia zwierzęcego (chude mięso, tłuste ryby, jaja), ale co ważne także roślinnego
(strączki, zielone warzywa, zboża i pseudozboża), co sprzyja działaniu przeciwzapalnemu.
W składzie potraw nie zabraknie naturalnych probiotyków jak kefiry, jogurty czy kiszonki własnej produkcji, które nie tylko poprawiają stan naszych jelit,
ale także chronią przed przeziębieniem i grypą.
W diecie jest wszechobecny czosnek i cebula potocznie nazywane jako naturalny antybiotyk zawierają bowiem allicynę – składnik o działaniu bakteriobójczym
i grzybobójczym.
Filarem diety zwiększającej odporność są kwasy omega o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym i prozdrowotnym. Dzięki współpracy z dietetykiem dbamy o dostarczanie
tych kwasów w odpowiedniej proporcji tak, aby w pełni wykorzystać ich prozdrowotny potencjał. W potrawach króluje oliwa z oliwek, olej rzepakowy i inne prozdrowotne, a
także tłuste ryby oraz orzechy. Te ostatnie to także skarbnica m.in. selenu, cynku i magnezu warunkujących odporność organizmu.
W jadłospisie jest, mnóstwo świeżych warzyw i owoców (zwłaszcza leśnych) z rolnictwa ekologicznego lub od lokalnych sprawdzonych gospodarstw. Korzystamy z dobrodziejstw
lasu, również z grzybów o wielkim potencjale przeciwzapalnym (selen).
Bazujemy na produktach sezonowych, które gwarantują większe stężenie substancji odżywczych.
W menu znajdziecie Państwo ulubione koktajle, smoothie i samodzielnie wytwarzane soki warzywno- owocowe – to prawdziwy zastrzyk energii, witamin, składników mineralnych
i antyoksydantów stymulujących nasz układ odpornościowy.
Wykorzystujemy także potencjał produktów typu superfoods: maca, chia, czarnuszka, camu camu i ulubiony superowoc: jogody goji - o szerokich właściwościach prozdrowotnych
(obecność flawonoli, karotenoidów, katchin i witaminy C i kwasów organicznych oraz kompleksu polisacharydowego).
Nasz zdolny kucharz umiejętnie doprawia dania prozdrowotnymi przyprawami o działaniu przeciwzapalnym jak imbir, cynamon, kardamon, pieprz kajeński, kurkuma, chilli. W sosach
do sałatek daje się wyczuć smak cytrusów, świeżych ziół czy miodu z zaprzyjaźnionej pasieki. Hojnie posypujemy dania zieleniną.
Dbamy także o odpowiednią obróbkę termiczną potraw, aby zminimalizować starty wszystkich cennych składników odżywczych niezbędnych dla naszego zdrowia. Dostosowujemy potrawy
do pory roku – w okresach chłodu, zmęczenia wplatamy dania rozgrzewające jak zupy, potrawki z dodatkiem ostrzejszych przypraw, latem stawiamy na orzeźwienie i lekkość.
Przykładowy jadłospis w diecie zwiększającej odporność::
Śniadanie:
Energetyczna owsianka z cynamonem, orzechami i jagodami goji + sok z jabłka, buraka i aronii
Hummus szparagowy z tymiankiem serwowany na liściach cykorii
Wiejskie jaja w koszulkach z sałatką szopską podawane z pełnoziarnistym pieczywem
Sałatka z wędzonym łosiem, marynowanymi pieczarkami, imbirem i natką pietruszki z dodatkiem sosu jogurtowo-kolendrowego
II Śniadanie:
Kapusta zapiekana z chlorellowym sosem
Sałatka z awokado, świeżego szpinaku, suszonych pomidorów, z dodatkiem kaparów i winegret miodowo-czosnkowego
Austriacki krem z pieczonego czosnku z olejem rydzowym
Zupa krem z pieczonej marchewki, pomarańczy z imbirem i kurkumą
Obiad:
Wolno pieczony ziołowy łosoś z surówką z kiszonej kapusty i frytkami z batata z czosnkowym sosem tzatziki
Pomidorowe curry z piersi indyka ze szpinakiem i dynią
Ogniste wegańskie leczo z cieciorką i czerwoną cebulą
Burgery z buraka i quinoa z karmelizowaną cebulą i piklami
Podwieczorek:
Koktajl z owoców leśnych na wodzie kokosowej z dodatkiem chia
Smoothie z awokado i ogórka z natką pietruszki z dodatkiem naturalnego białka konopnego
Eliksir z kardamonem i kakao na mleku migdałowym
Owsiane ciasteczka z jabłkiem, żurawiną i cynamonem na miodzie
Kolacja:
Spaghetti wielowarzywne z sosem imbirowo-pomidorowym
Proteinowa sałatka z komosy ryżowej, pieczonego buraka i sera koziego z orzechami włoskimi polana olejem z pestek dyni
Pulpeciki drobiowe w kremowym sosie borowikowym serwowane żółtym ryżem jaśminowym
Czosnkowy bigos z kiszonej kapusty z dodatkiem czerwonej cebuli i kaparów