FIGHTER - Fit 4 SPORT!


Intensywny wysiłek fizyczny oznacza automatycznie większe zapotrzebowanie organizmu na białko. Dieta FIGHTER zapewni Ci jego odpowiednią ilość w dwóch posiłkach obiadowych każdego dnia. Większe dania to także więcej innych składników niezbędnych do harmonijnego rozwoju mięśni, elastyczności stawów i ogólnego zdrowia.

W daniach składających się na tę dietę z dowozem znajdziesz więc:

  • odpowiednią ilość węglowodanów,
  • błonnik pochodzący z roślin strączkowych,
  • magnez, który zapobiega skurczom, zwiększa wydolność i wytrzymałość,
  • wapń wpływający na kompozycję sylwetki i ogólny stan zdrowia,
  • lecytynę, która wspomaga działanie Twojego układu nerwowego.
fighter

Dieta FIGHTER wiosną i latem

To bogactwo witamin każdego dnia – głównie tych pochodzących z grupy B odpowiedzialnych za optymalizację przemian metabolicznych.

Nasze posiłki zawierają witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B7 pochodzące z produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, przetworów mlecznych, jaj, drobiu, mięsa, wędlin, ryb, warzyw liściastych, grzybów, ziaren i pestek. W potrawach znajdują się również źródła tauryny w postaci skorupiaków, mięsa z indyka, koziego nabiału, ciecierzycy i soczewicy.

Dieta FIGHTER jesienią i zimą

W tym czasie większy nacisk kładziemy na to, by w posiłkach znalazła się optymalna ilość:

  • antyoksydantów,
  • beta-karotenu,
  • aminokwasów BCAA znajdujących się np. w białku serwatkowym, białku sojowym, wołowinie, ryżu, orzechach czy kukurydzy (ograniczają one niekorzystne procesy niszczenia białek tkankowych),
  • pochodnych aminokwasów tj. np. leucyna, którą znajdziemy w serach i rybach.

Przykładowe posiłki, które znajdziesz w menu tej diety

Śniadanie:

  • indyk grillowany na sałatce z camembertem, pomidorami i żurawiną z sosem vinegret,
  • placek czekoladowy z bananem na twarożku waniliowym,
  • pasta jajeczna z tuńczykiem z chlebem z żurawiną,
  • orkiszowy naleśnik z serem i rodzynkami,
  • pasta z cieciorki i szpinaku z chlebem z suszonymi pomidorami i warzywami.

Śniadanie nr 2:

  • serek wiejski z płatkami musli, jabłko z gruszką,
  • jajko sadzone na pomidorowej kaszy gryczanej z chorizo,
  • ryż waniliowy z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i orzechami,
  • omlet z szynką, zielonym groszkiem i pomidorem,
  • czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z musem truskawkowym i bananami.

Obiad:

  • kurczak marynowany w miodzie z warzywami i puree ziemniaczano-marchewkowe,
  • indyk na oleju kokosowym z pędami bambusa i warzywami w sosie słodko ostrym,
  • polędwiczki marynowane w śliwkach z kaszą bulgur i surówką z cykorii, jabłka i orzechów włoskich,
  • risotto z indykiem i pieczone warzywa,
  • spaghetti z łososiem z czerwoną pastą curry, mlekiem kokosowym i brokułami.

Podwieczorek:

  • tuńczyk na warzywach z kaszą kuskus i piklami,
  • krupnik,
  • ciasto marchewkowe,
  • krem z zielonych warzyw z kurczakiem i słonecznikiem,
  • tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowo-miodowym.

Kolacja:

  • makaron z kurczakiem, szpinakiem, suszonym pomidorem i fetą,
  • sałatka z jajkiem, groszkiem i burakami w sosie jogurtowym,
  • grillowany kurczak z ryżem, cukinią i suszonymi pomidorami w sosie pesto,
  • schab nadziewany żurawiną na sałatce z kaszy pęczak z wiśniami,
  • pałka kurczaka na ryżu z pieczarkami i cebulką.