FIGHTER! = Fit 4 SPORT!


Intensywny wysiłek fizyczny oznacza automatycznie większe zapotrzebowanie organizmu na białko. Dieta FIGHTER zapewni Ci jego odpowiednią ilość w dwóch posiłkach obiadowych każdego dnia. Większe dania to także więcej innych składników niezbędnych do harmonijnego rozwoju mięśni, elastyczności stawów i ogólnego zdrowia.

W daniach składających się na tę dietę z dowozem znajdziesz więc:

• odpowiednią ilość węglowodanów,
• błonnik pochodzący z roślin strączkowych,
• magnez, który zapobiega skurczom, zwiększa wydolność i wytrzymałość,
• wapń wpływający na kompozycję sylwetki i ogólny stan zdrowia,
• lecytynę, która wspomaga działanie Twojego układu nerwowego.

Dieta FIGHTER wiosną i latem

To bogactwo witamin każdego dnia – głównie tych pochodzących z grupy B odpowiedzialnych za optymalizację przemian metabolicznych.
Nasze posiłki zawierają witaminy B1, B2, B3, B5, B6 i B7 pochodzące z produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, przetworów mlecznych, jaj, drobiu, mięsa, wędlin, ryb, warzyw liściastych, grzybów, ziaren i pestek. W potrawach znajdują się również źródła tauryny w postaci skorupiaków, mięsa z indyka, koziego nabiału, ciecierzycy i soczewicy.

Dieta FIGHTER jesienią i zimą

W tym czasie większy nacisk kładziemy na to, by w posiłkach znalazła się optymalna ilość:

• antyoksydantów,
• witaminy E oraz C zawartych w owocach cytrusowych, olejach, wybranych ziołach oraz orzechach,
• beta-karotenu,
• aminokwasów BCAA znajdujących się np. w białku serwatkowym, białku sojowym, wołowinie, ryżu, orzechach czy kukurydzy (ograniczają one niekorzystne procesy niszczenia białek tkankowych),
• pochodnych aminokwasów tj. np. leucyna, którą znajdziemy w serach i rybach.

Przykładowe posiłki, które znajdziesz w menu tej diety

Śniadanie:

• indyk grillowany na sałatce z camembertem, pomidorami i żurawiną z sosem vinegret,
• placek czekoladowy z bananem na twarożku waniliowym,
• pasta jajeczna z tuńczykiem z chlebem z żurawiną,
• orkiszowy naleśnik z serem i rodzynkami,
• pasta z cieciorki i szpinaku z chlebem z suszonymi pomidorami i warzywami.

Drugie śniadanie:

• serek wiejski z płatkami musli, jabłko z gruszką,
• jajko sadzone na pomidorowej kaszy gryczanej z chorizo,
• ryż waniliowy z karmelizowanymi jabłkami, rodzynkami i orzechami,
• omlet z szynką, zielonym groszkiem i pomidorem,
• czekoladowy budyń z kaszy jaglanej z musem truskawkowym i bananami.

Obiad:

• kurczak marynowany w miodzie z warzywami i puree ziemniaczano-marchewkowe,
• indyk na oleju kokosowym z pędami bambusa i warzywami w sosie słodko ostrym,
• polędwiczki marynowane w śliwkach z kaszą bulgur i surówką z cykorii, jabłka i orzechów włoskich,
• risotto z indykiem i pieczone warzywa,
• spaghetti z łososiem z czerwoną pastą curry, mlekiem kokosowym i brokułami.

Podwieczorek:

• tuńczyk na warzywach z kaszą kuskus i piklami,
• krupnik,
• ciasto marchewkowe,
• krem z zielonych warzyw z kurczakiem i słonecznikiem,
• tortilla pełnoziarnista z kurczakiem i warzywami w sosie musztardowo-miodowym.

Kolacja:

• makaron z kurczakiem, szpinakiem, suszonym pomidorem i fetą,
• sałatka z jajkiem, groszkiem i burakami w sosie jogurtowym,
• grillowany kurczak z ryżem, cukinią i suszonymi pomidorami w sosie pesto,
• schab nadziewany żurawiną na sałatce z kaszy pęczak z wiśniami,
• pałka kurczaka na ryżu z pieczarkami i cebulką.